Przenieśmy się w czasie do miejsca, które było sercem każdego polskiego domu – do kuchni. W czasach, gdy w sklepach hulał wiatr, a pomysłowość była najcenniejszą z przypraw, to właśnie przy kuchennym stole, nakrytym ceratą, rodziły się najlepsze smaki, najciekawsze rozmowy i najsilniejsze więzi.
W każdy czwartek i piątek wspólnie odkryjemy kulinarne i społeczne fenomeny lat 70 i 80. To nie tylko sentymentalna podróż do smaków dzieciństwa, ale przede wszystkim fascynująca opowieść o zaradności, wspólnocie i sile, która drzemie w codzienności.
Wraz z naszymi wyjątkowymi gośćmi – legendami Solidarności, historykami, socjologami i kobietami, które z „niczego” potrafiły wyczarować prawdziwe uczty – będziemy rozmawiać o tym, jak gotowano, świętowano i „kombinowano”, by zapełnić talerze. Dowiemy się, co jadła ulica, jak wyglądała kuchnia w czasach strajków i jak dawne patenty na oszczędność inspirują dziś ruch zero waste.