Konkurs Kulinarny pn. „BITWA REGIONÓW” to największy konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń skupiających osoby z terenów wiejskich, których celem statutowym działania jest m.in. promocja i pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych, działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych, rozwój kultury ludowej, w tym w szczególności kultury lokalnej i regionalnej; upowszechnianie i rozwój form współdziałania, gospodarowania i racjonalnych metod prowadzenia gospodarstw domowych.
Daty:
27.07 - etap regionalny konkursu
17.08 - etap wojewódzki konkursu
Lokalizacja:
Przystanek Smaków - Park Świętopełka
Organizatorami Konkursu Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Patronat honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dlaczego to robimy?
Celem konkursu „Bitwa Regionów” jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.
„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu regionalnego. Produkty regionalne muszą być związane z danym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami regionu z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów.
W jubileuszowej edycji Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów” udział zgłosiły 1843 Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, w tym 78 z województwa pomorskiego.