24. Grand Prix Jarmarku św. Dominika rozstrzygnięte. Poznaliśmy zwycięzców w trzech kategoriach. Grand Prix Dobry Pomysł otrzymał Dariusz Ogłaza – ZESTRUGANE.pl za drewniane dobro – oryginalne deski do krojenia i serwowania. Kategorię Dobry Smakołyk wygrał produkt Pan Trójniak firmy Meadway za regionalny miód pitny z dodatkiem pieprzu i czarnego bzu. Natomiast w kategorii Dobry Smak triumfował RC Reinaldo za kubańskie danie ropa vieja.
Nagrody Grand Prix przyznawane są podczas Jarmarku św. Dominika od 2001 roku. To prestiżowy konkurs przeznaczony dla wszystkich wystawców. Ma na celu konsekwentne podnoszenie jakości prezentowanych ofert oraz promocję najlepszych wystawców.
W czwartek jury konkursowe wybrało się na jarmarkowe stoiska, aby wybrać, ocenić i nagrodzić wystawców w dwóch kategoriach. Dobry Pomysł – dla najlepszych rękodzielników i rzemieślników oraz Dobry Smakołyk – dla wystawców z ofertą spożywczą.
Grand Prix Dobry Pomysł otrzymał Dariusz Ogłaza – ZESTRUGANE.pl za drewniane dobro – oryginalne deski do krojenia i serwowania, tworzone z pasją. Zostały przyznane także dwa wyróżnienia, dla: Sztuka – AZ za autorski świat tkanin oraz W Wirażu Kolażu – Łukasz Kuleta za artystyczne kolaże.
Grand Prix Dobry Smakołyk wygrał produkt Pan Trójniak firmy Meadway z Wilkowa za regionalny miód pitny z dodatkiem pieprzu i czarnego bzu. Wyróżnienie trafiło do Otomańskiej Pokusy za tradycyjne tureckie słodycze według oryginalnej receptury.
W tym roku została odświeżona kategoria Dobry Smak, w której rywalizację wśród jarmarkowych gastronomów można było śledzić w piątek na Skwerze Świętopełka. Wystawcy przyrządzali swoje potrawy w dwóch turach eliminacyjnych. Oceniali ich: Andrzej Polan oraz Sebastian Cichy, czyli autorytety w świecie gastronomii, a także Przewodniczący Grand Prix, Radny Miasta Gdańska Piotr Dzik oraz wiceprezes Międzynarodowych Targów Gdańskich Paweł Orłowski.
Grand Prix Dobry Smak z rąk jury odebrali wyróżnieni: Azima – za pilaw oraz Piwnica Rajców – za smażonego śledzia. Grand Prix otrzymał przedstawiciel kuchni kubańskiej RC Reinaldo – za ropa vieja czy szarpaną wołowinę z żółtym ryżem.
Zwycięzcy Grand Prix otrzymali statuetki, vouchery w wysokości 5000 zł na zakup stoiska na Jarmarku św. Dominika 2025 oraz pamiątkowe dyplomy, natomiast wyróżnieni zostali uhonorowani voucherami od Polfferies – na rejs do Szwecji oraz pamiątkowymi dyplomami. W kategorii Dobry Smak wyróżnieni oraz zwycięzcy dodatkowo otrzymali upominki od Zakładu Porcelany Stołowej Lubiana.