1 i 2 sierpnia upłyną na Jarmarku św. Dominika pod znakiem konkursu o Grand Prix. W tym roku, po raz pierwszy, do dwóch tradycyjnych kategorii dla rękodzielników i rzemieślników oraz wytwórców przysmaków spożywczych dołączy kategoria dla wystawców gastronomicznych. Wręczenie nagród odbędzie się w piątek, na Skwerze Świętopełka o godz. 17.
Nagrody Grand Prix przyznawane są podczas Jarmarku św. Dominika od 2001 roku. To prestiżowy konkurs przeznaczony dla wszystkich wystawców. Ma na celu konsekwentne podnoszenie jakości prezentowanych ofert oraz promocję najlepszych wystawców. Laureaci otrzymują statuetki oraz vouchery na zakup stoiska podczas przyszłorocznego wydarzenia. W najbliższy czwartek jury konkursowe obejrzy osobiście jarmarkowe kramy i wybierze laureatów w dwóch kategoriach: Dobry Pomysł – dla najlepszych rękodzielników i rzemieślników oraz Dobry Smakołyk – dla wystawców z ofertą spożywczą.
W tym roku powołana została nowa kategoria – Dobry Smak, która w sposób szczególny pozwoli docenić wystawców gastronomicznych. Rywalizacja będzie się odbywać w ramach konkursu gastronomicznego. Wystawcy będą przygotowywać na żywo „najlepszą potrawę” Jarmarku św. Dominika. Konkurs gastronomiczny odbędzie się po raz pierwszy w historii Jarmarku, w piątek o godz. 14.00, na Przystanku Smaków, na Skwerze Świętopełka. Wystawcy będą przyrządzać swoje potrawy w dwóch turach eliminacyjnych. Oceniać ich będą autorytety w świecie gastronomii: Andrzej Polan oraz Sebastian Cichy. W jury konkursowym będą również: Piotr Dzik oraz Paweł Orłowski. O godz. 17, na Skwerze Świętopełka poznamy ostatecznych zwycięzców GRAND PRIX 2024.
Życzymy powodzenia wystawcom i do zobaczenia podczas wręczenie nagród.