Konkurs oraz nagrody zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
Skład Jury – Jury zostało wybrane z publiczności
Organizowany przez Cech Piekarzy i Cukierników w Gdańsku
Do konkursu zgłoszono 15 bochenków chleba
10.00-11.00 Uroczysta msza święta, Konkatedralna Bazylika Wniebowzięcia NMP w Gdańsku
Na scenie:
10.00-11.15 Koncert zespołu muzycznego Trzy Majtki
11.00-11.15 KONKURSY na scenie
11.15-11.45 CEREMONIA OTWARCIA XXVIII Święta Chleba w Gdańsku
11:45-12.00 KONKURSY na scenie
12.00-12.15 SMAKOŁYK ŚWIĘTA CHLEBA - wyłonienie spośród publiczności jury konkursu
12.15-12.45 TEATR QFER „Na mieście gadają, że Piekarze dziś święto mają”- konkursy i zabawy
12.45-13.45 Koncert zespołu muzycznego Trzy Majtki
13.45-14.30 TEATR QFER „Przy chlebku na Heweliusza hulaj dusza”- konkursy i zabawy
14.30-15.15 Koncert zespołu muzycznego Trzy Majtki
15.15-16.00 TEATR QFER „Taka rzeczy jest natura, u Piekarzy jest kultura”- spektakl dla dzieci i dorosłych
16.00-16.15 SMAKOŁYK ŚWIĘTA CHLEBA - ogłoszenie wyników i wręczenie nagród
16.15-16.30 Najlepszy Chleb Domowego Wypieku - ogłoszenie wyników i wręczenie nagród
16.30-17.00 Koncert zespołu muzycznego Trzy Majtki
Porady eksperckie (namiot)
Indywidualne konsultacje z dietetykiem i technologami żywności w zakresie budowania świadomości zdrowej diety w oparciu o produkty zbożowe, ze wskazaniem ich właściwości, jakości i wpływu na zdrowie.
Konsultacje dietetyczne i eksperckie XXIX Święta Chleba w Gdańsku, finansowanego z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
11.15-11.30 Znaczenie błonnika w chlebie i jego wpływ w diecie odchudzającej
12.15-13.15 Rodzaje pieczywa i ich wartości odżywcze, który chleb wybrać w danych jednostkach chorobowych.
13.30-14.30 Chleb żytni i razowy -porady technologiczne
14.30-15.30 Ziarna (słonecznik, sezam, siemię lniane) w produkcji pieczywa tradycyjnego i ich wpływ na zdrowie konsumentów.
Strefa zabaw dla dzieci (namiot)
Spotkania z rzemieślnikami piekarstwa i warsztaty plastyczne dedykowane wiedzy o jakościowych produktów zbożowych i konieczności obecności w diecie.
Organizatorzy zastrzegają sobie możliwość zmian w programie.